Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Τρελοτουριστικά Tips για την Ισλανδία

Περίπου 4,5 χρόνια μετά το προηγούμενο αντίστοιχο πόνημα είπαμε να επιχειρήσουμε μια ανάλογη προσπάθεια με ένα μόνο γράμμα διαφορά στον τίτλο. Και ξεκινάμε από το επιμύθιο για να μη σας κρατάμε σε αγωνία... Η Ισλανδία είναι υπέροχη αλλά κάνει κρύο!!! Επίσης, είναι και λίγο ακριβή αλλά αυτό προσαρμόζεται!

α. Προετοιμασία Ταξιδιού
Τα αεροπορικά είναι το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί δεν έχει απευθείας πτήσεις προς Keflavik (Σημ. Το διεθνές αεροδρόμιο δεν είναι στην πρωτεύουσα, αλλά 50 χιλιόμετρα νότια) και γιατί οι ώρες είναι ελαφρώς βραδινές! Επίσης, η πλειοψηφία αυτών είναι ακριβές, ειδικά αν κλείσεις και τελευταία στιγμή. Όταν εμείς κλείσαμε, στα μέσα Μαρτίου 2011, για να ταξιδέψουμε τον Αύγουστο βρήκαμε δύο ωραίες επιλογές:
 • Μέσω Βρυξελλών, περίπου 650€ το άτομο, με 5 ώρες αναμον.
 • Μέσω Λονδίνου, περίπου 480€ το άτομο, όμως με αλλαγή αεροδρομίου.
Ψάχνοντας τώρα για του χρόνου το καλοκαίρι βρήκαμε και πιο φτηνές επιλογές. Καλό είναι αν γίνεται να προσδιορίσετε την περίοδο διαμονής σας με βάση τα αεροπορικά, διότι από μέρα σε μέρα (ειδικά αν πέφτει ΣΚ) αλλάζουν πολύ οι τιμές.

Μη σας απασχολεί το τι ώρα φτάνετε διότι, υπάρχουν λεωφορεία μετά από κάθε πτήση τα οποία εξυπηρετούν το Reykjavik και σταματούν σε πολλά από τα ξενοδοχεία της πόλης αλλά και στο camping (Flybus ή Airport Express). Μπορείτε να κλείσετε μέσω διαδικτύου, στο αεροπλάνο (!) της IcelandAir και φυσικά στο γκισέ της εταιρείας στο αεροδρόμιο. Επιλέξαμε το πρώτο και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.
Reykjavik
β. Κατανομή του Ταξιδιού
Σίγουρα θα περάσετε κάποιες μέρες στο Reykjavik, την πρωτεύουσα του νησιού. Κατα τη γνώμη μας δύο μέρες αρκούν. Είναι μικρή και μπορείτε να τη γυρίσετε με τα πόδια ευκόλως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Έπειτα έρχονται τα δύσκολα. Πόσες μέρες έχετε ακόμα και πώς σκοπεύετε να κινηθείτε.

Αν δεν πρόκειται να νοικιάσετε αμάξι τότε θα πρέπει να περιοριστείτε σε οργανωμένες εκδρομές με λεωφορείο που ξεκινάνε καθημερινά και καλύπτουν τα αξιοθέατα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Αν πάλι νοικιάσετε αμάξι τότε υπάρχουν κατά τη γνώμη μας οι ακόλουθες επιλογές:
 • 4 μέρες για τη Νοτιοδυτική Ισλανδία (Golden Circle, Glacier Lagoon και Reykjanes Peninsula)
 • 7-8 μέρες για το γύρο του νησιού (Ring Road, χωρίς την ενδοχώρα, για την οποία απαιτείται 4x4 αυτοκίνητο και εμπειρία οδήγησης σε δύσκολες συνθήκες)
 • 10-11 μέρες για το γύρο μαζί με τα Δυτικά Fjords.
Άρα, υπολογίστε ένα σύνολο 6-13 ημερών για πλήρη απόλαυση. Τέλος, υπάρχει και η ακραία επιλογή για ένα διήμερο στη Γροιλανδία, αλλά τα οικονομικό σκέλος του ταξιδιού εκτοξεύεται!

γ. Επιλογή Διαμονής
Το πού θα επιλέξετε να μείνετε εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας. Η μόνη συμβουλή είναι αν θέλετε να κάνετε βαρκάδα στη Jökulsárlón, να μείνετε κάπου κοντά ώστε να είστε εκεί πρωί πρωί, πριν καταφτάσουν τα πούλμαν και να πάτε με την ησυχία σας (εκτός αν μένετε στο Reykjavik και είστε μέσα στα πούλμαν!). Επίσης, η ιστοσελίδα "Icelandic Farm Holidays" μπορεί να σας οργανώσει τη διαμονή σας ανάλογα με τις προτιμήσεις σε αγροκτήματα της χώρας. Εμείς παρόλα αυτά επιλέξαμε, όπως συνήθως, να κλείσουμε απευθείας καταλύματα με αρκετό ψάξιμο στο διαδίκτυο. Προσοχή, αν κλείνετε σε Ευρώ ή σε Ισλανδικές Κορόνες (ISK). Εμείς σε πολλά καταλύματα είχαμε κλείσει στο τοπικό νόμισμα και καθώς άλλαξε η ισοτιμία σημαντικά, το κόστος διαμονής αυξήθηκε αισθητά (ας όψεται η πτώση του €..).

Για, πιο οικονομική πρόταση μπορείτε:
 • να κάνετε camping, το οποίο επιτρέπεται σε πάρα πολλά μέρη του νησιού
 • να μείνετε σε ξενώνα ή φάρμα με δικό σας sleeping bag και κοινόχρηστο μπάνιο, κάτι που συνηθίζεται και είναι αρκετά πιο φτηνό.
Gullfoss

δ. Έξοδα Ταξιδίου
Ξεκινάμε από τα βασικά! Η Ισλανδία είναι ακριβό νησί... Τα κύρια έξοδα είχαν ως εξής:
 • Διαμονή σε δωμάτιο με κοινόχρηστό μπάνιο δε βρίσκεις με λιγότερα από 80-90€ το δίκλινο.
 • Φαγητό σε εστιατόριο ξεκίναγε από 35-40€ το άτομο και ανέβαινε απότομα! Βέβαια πάντα υπάρχει η λύση: Όλο το πληρωμένο πρωινό (το οποίο πουθένα δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό) και μετά σαντουιτς ή καμιά σούπα, οπότε πέφτουμε και στα 15-20 € τη μέρα...
 • Είσοδος σε μουσεία και λοιπά θεάματα δεν κόστιζαν πολύ, με εξαίρεση τις βαρκάδες (στους πάγους και για φάλαινες), οι οποίες ήταν αρκετά ακριβές.
 • Η βενζίνη ήταν τον Αύγουστο στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.
Τα συνολικά έξοδα μπορούν να μειωθούν, με τις εναλλακτικές προτάσεις για διαμονή και με πιο πρόχειρο φαι! Παρόλα αυτά, για ευρωπαϊκός προορισμός παραμένει ακριβός!

ε. Χρηστικές Πληροφορίες
 • Πότε να πάτε; Καλοκαίρι. Έχει κρύο αλλά αν είστε τυχεροι δεν θα βρέχει συνέχεια. Μέσα Αυγούστου έβρεχε τις μισές μέρες με θερμοκρασίες ημέρας 4°C-16°C. Καλύτερος μήνας από άποψη καιρού πρέπει να είναι ο Ιούνης. Επίσης, έχει 19 ώρες ήλιο, οπότε έχετε άπλετο χρόνο να γυρνάτε χωρίς να φοβάστε ότι θα σας πιάσει το σκοτάδι.
 • Ισοτιμία; Μεταβάλλεται διαρκώς! Τώρα που γράφουμε την ανάρτηση είναι 1000 ISK = 6.31 EUR. Στο Ελ. Βενιζέλος δεν μπορέσαμε να κάνουμε κορόνες, διότι δεν φέρνουν πια λόγω της εκεί κρίσης αλλά κάναμε στις Βρυξέλλες.
 • Επιστροφή Φόρου: όλοι οι επισκέπτες της Ισλανδίας δικαιούνται επιστροφή φόρου της τάξης του 15% των αγορών τους (για αγορές άνω των ISK 4000). Αφού κάνετε τις αγορές σας, μπορείτε να πάτε σε ένα από τα σημεία επιστροφής φόρου, και να πάρετε τα χρήματα είτε σε μετρητά (σε όποιο νόμισμα θέλετε) είτε να πιστωθούν στην πιστωτική σας. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να ρίξετε τον ειδικό φάκελο με τις αποδείξεις στα κουτιά συλλογής στο αεροδρόμιο.
 • Αν έχετε παιδάκι, δε χρειάζεται να το αφήσετε πίσω, με τη γιαγιά και τον παππού. Η Ισλανδία είναι μια χώρα πολύ φιλική προς τα παιδιά και παντού υπάρχει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία τους (διαφορετικές τιμές, καρεκλάκια, κρεβατάκια, ακόμα και χώροι παιχνιδιού σε μουσεία!)
Παιδικός Σταθμος στο Reykjavik πάει βόλτα στο πάρκο...
στ. Χρήσιμα Links
Αν δεν σας φτάνουν οι σύνδεσμοι που παραθέσαμε κατα μήκος της ανάρτησης ιδού λίγοι ακόμα:
Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις από το 10ήμερο οδοιπορικό στην Ισλανδία, που ελπίζουμε να σας εμπνεύσουν και να σας παρακινήσουν να κάνετε το μεγάλο ταξίδι! Εμείς περάσαμε υπέροχα!

CrazyTourists

5 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

άκρως κατατοπιστικοί, για μια χώρα που ζηλεύω: κρύο και πολιτισμός!
τι άλλο θέλει μια τρελαμένη νοικοκυρά; :D

φιλιά πολλά κι ευχές για ένα υπέροχο καλοκαίρι στις γειτονιές του κοσμου, από τη μακρινή κι εξωτική Αίγινα!! :)))

Unknown είπε...

That waterfall is really something! WOW!

KitsosMitsos είπε...

Εμπεριστατωμένη ανάλυση! Εύγε τρελόπαιδα.

Crazy Tourists είπε...

Μαριλένα είναι μια υπέροχη χώρα πραγματικά! Καλές διακοπές να έχεις, να περάσετε υπέροχα!

JM the waterfall (and the whole country as well) was truly amazing!

Ευχαριστούμε ΚίτσεΜίτσε!

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω πολυ!!