Το περσινό μας ταξίδι στη Γαλλία έγινε με κεντρική ιδέα την επίσκεψη στους Δρόμους του Κρασιού της Αλσατίας! Επειδή δεν έχουμε και τόσο μεγάλη σχέση με τα αμπέλια και την παραγωγή του κρασιού, στόχος μας ήταν περισσότερο να περιηγηθούμε στα χωριουδάκια της περιοχής, να δοκιμάσουμε τις γεύσεις της Αλσατίας αλλά και τα κρασιά της! Επιλέξαμε να έχουμε σαν βάση της ξενάγησης το Barr, μια πόλη στα βόρεια του Δρόμου του Κρασιού ο οποίος εκτείνεται από το Marlenheim στο Βορρά έως το Thann στο Νότο, και συγκεκριμένα το Chateau Landsberg, έναν υπέροχο πύργο λίγο έξω από το Barr. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, προηγήθηκαν 455 χιλιόμετρα και κάτι ψιλά οδήγησης με το αυτοκίνητο που νοικιάσαμε από το Παρίσι! Οι δρόμοι ήταν πολύ άνετοι, μεγάλοι και οι οδηγοί πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας. Ακόμα κι όταν πλησιάζαμε στην Αλσατία, και στα σύνορα με Βέλγιο και Γερμανία και ως εκ τούτου τα φορτηγά πολλαπλασιάστηκαν, δε συναντήσαμε κανένα πρόβλημα. Φτάσαμε στον πύργο μας αργά το απόγευμα. Το φαγητό είχε τελειώσει αλλά η ευγενέστατη οικοδέσποινα κανόνισε να δειπνήσουμε σε ένα γειτονικό ξενοδοχείο, στο οποίο μας εντυπωσίασε ο τεράστιος κατάλογος κρασιού, από τον οποίο επιλέξαμε ένα υπέροχο Pinot Noir, το μοναδικό κόκκινο κρασί που παράγεται στην περιοχή. Το άλλο πρωί ξεκινήσαμε για να εξερευνήσουμε τα κρασοχώρια. Πήραμε πολλά ενημερωτικά φυλλάδια για την περιοχή αλλά και ένα πολύ χρηστικό οδηγό της Ένωσης των Κρασιών της Αλσατίας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα 104 χωριά. Πρώτη στάση στο Mittelbergheim, το οποίο χαρακτηριζόταν ως «ένα από το ομορφότερα χωριά της Γαλλίας». Αφήσαμε το αμάξι στο κέντρο του και αποφασίσαμε να το περπατήσουμε, καθότι υπήρχε χαραγμένο μονοπάτι που σε οδηγούσε μέσα στους αμπελώνες. Last spring we decided to visit the Wine Route of Alsace, in France. Since we don't know a lot about wine and vineyards, are main goal was to visit the small villages of the area, and taste its food and wine!! Our base was Chateau Landsberg, a magnificent tower in the town of Barr at the north of the "Route", that goes from Marlenheim (in the north) until Thann (in the south). In order to get there, we had to drive a bit more than 455 kilometers, with our car, which we rented in Paris! The roads were amazing and the drivers really good, nothing like the ones that we are used to in Greece. After a long driving day, we arrived at the tower late in the afternoon, after dinner time! But the landlady, was kind enough to book as a table for two at a nearby hotel, whose never ending wine list truly amazed us! Our choice was a magnificent Pinot Noir, the only red wine produced in the region. The next morning we took a lot of regional information leaflets and a very useful guide published by the Conseil de Vins d'Alsace for the 104 villages of the area and set course to meet the villages! Our first stop was Mittelbergheim, described as "one of the most beautiful villages in France". We parked the car in the town center and we followed on foot a signed trail leading us through the vineyards. After a long walk, we returned to the village where we admired beautiful renaissance buildings and old machinery connected to the wine production, like a 17 century wine press. Κάναμε μια μεγάλη βόλτα και η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε! Επιστρέψαμε προς το κέντρο του χωριού, χαζεύοντας τόσο τα κτίρια αναγεννησιακού ρυθμού όσο και τα διατηρητέα εκθέματα που σχετίζονται με την επεξεργασία του κρασιού, όπως η πρέσα του 17ου αιώνα. Δεύτερη στάση της ημέρας, το Andlau. Λίγο μεγαλύτερο χωριό με πολλές εκκλησίες και περικυκλωμένο από 3 αμπελώνες! Όχι τόσο όμορφο όσο το Mittelbergheim, αλλά πιο ζωντανό. Ενώ στο προηγούμενο χωριό είδαμε ένα ζευγάρι τουρίστες και μια κυρία που γύρναγε σπίτι της στις 2 ώρες που κάτσαμε, εδώ ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος! Και είχε φτάσει και μεσημέρι! Οπότε, αποφασίσαμε να κάτσουμε σε μια από τις 2-3 brasserie της πλατείας, το Bœuf Rouge. Επιλέξαμε 2 σαλάτες από το μενού του καταστήματος. Μια Σαλάτα Αλσατίας, που στην περιγραφή φαινόταν πιο εντυπωσιακή, από το τρίπτυχο ντομάτα, ζαμπόν και τριμμένο τυρί που εμφανίστηκε, και μια Σαλάτα με Καπνιστή Πάπια, που αποδείχτηκε όσο εντυπωσιακή ήταν και η περιγραφή. Our second stop, was Andlau, a slightly bigger village, surrounded by 3 vineyards, not as beautiful as Mittelbergheim but much more alive! By the time we arrived, it was already noon, so we chose one of the 3 town-square brasseries, the "Bœuf Rouge" for lunch: one Alsace salad (not as good as we imagined), with tomato, ham, and grated cheese and a, better than expected, Salad with smoked duck! With our stomachs full, and full of enthusiasm we continued our journey... Με γεμάτο στομάχι και πολλή καλή διάθεση συνεχίσαμε την πορεία μας… |
7 σχόλια:
Τι ωραία που περνάτε! Είναι να σας χαιρόμαστε :))) Πάντα τέτοια.. με ταξιδέψατε!
Πανέμορφες εικόνες από ένα πολύ όμορφο μέρος της Ευρώπης.
The building shots are absolutely lovely and the food looks truly delicious! Yummy! :-)
Μμμ, η καπνιστή πάπια φαίνεται υπέροχη.
Πάντως αν γενικά είστε λάτρεις του κρασιού, ένα ενδιαφέρον blog που παρακολουθώ είναι αυτό http://www.elloinos.com/about
Καλό απόγευμα:)
Όμορφες διαδρομές! Και φυσικά χικ!
Χαχα!
Καλησπέρα
εγώ τώρα τι να πω για την Αλσατία, πρώτον λατρεύω την Γαλλία, ακόμα πιό πολύ την Αλσατία, λατρεύω τo κρασί και αν είναι λευκό τρελαίνομαι για riesling, μ αρέσουν οι εξοχές οι βόλτες στους αμπελώνες το γαλλικό φαγητό ....μήπως να μετακομίσω ?....
υ.γ. στο Barr δεν έχω πάει και φαίνεται υπέροχο !!
υγ2 καλά οι φωτογραφίες σας σκίζουν (πάλι )
Roadartist, μια χαρά περνάμε, δεν έχουμε παράπονο!! Πολύ χαιρόμαστε που σου άρεσε!
Κύριε Φοίβο, είναι πολύ όμορφα, και χωρίς άπειρους τουρίστες! Ό,τι καλύτερο!
JM, if only you could smell them too!!
Vassilis, και ήταν υπέροχη!!
Ωραίο ιστολόγιο!
KitsoMitso, χικ!!! Φιλιά!
Natassa, ή είμαστε καλλιτέχνες ή δεν είμαστε!! Ψωνάρες!! χαχα!!!
Μήπως να μετακομίσουμε κι εμείς;
Δημοσίευση σχολίου